جنگ هوشمند که اکنون در دستور کار دشمن است ترکیبی از ابزارها و مدلهایی در جنگ نرم با مدلهای جنگ نیمه سخت و سخت است.ویژگی اصلی جنگ هوشمند، به کارگیری همه تواناییهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی است. از سوی دیگر جنگ هوشمند، ویژگیهای هر دو نوع جنگ یعنی جنگ نرم و جنگ سخت را نیز داراست. امام(ره) از مدتها قبل بیداری اسلامی را پیشبینی کرده بود و امروز مشاهده میکنیم که این استراتژی در حال نزدیکتر شدن هر چه بیشتر به هدف است و امروز بیداری اسلامی در منطقه، آمریکا را به وحشت انداخته و سردمداران آمریکا سردرگم هستند.
تعریف جنگ هوشمند: نوعی جنگ هوشمندانه بر مبنای کاربست ساز و کارهای قدرت هوشمند و استفاده از منابع نرمافزاری و سختافزاری متنوع متناسب با شرایط در قالب راهبردهای ترکیبی چند وجهی پیچیده که الگوی تداوم بازی فشار و تصاعد تهدید و الگوی اقدامات غیرمترقبه را در یک فضای توجیه قرار میدهد.
فراتر از جنگ نرم؛ راهبرد جنگ هوشمند این راهبرد ترکیبی، با استفاده از گزارههای تلفیقی پیشین و گزارههای متنوع و جدید و سناریوهای متعدد عملیاتی خواهد شد تا بهزعم غربیها، بتواند فرآیندهای داخلی ایران را مدیریت نماید و افکار عمومی را به سمت نگاه خاصی در مسائل امنیت ملی که نهایتا در حوزهی تصمیمسازی وتصمیمگیریهای اجتماعی اثرگذار بوده و آنان را به سمت خطای محاسبات استراتژیک سوق دهد. این موضوعی است که مطلوبیتهای استراتژیک آمریکا را تامین مینماید. این، خلاصهترین توصیفی است که میتوان از پروژهی جنگ هوشمند بیان کرد. رویکردی که ناچاراست درcontext آمریکایی و نگاه آمریکا به جهان با ایران برخورد نماید.
مذاکره مستقیم؛ هدف جنگ هوشمند این رویکرد با هدف منزوی سازی، متقاعدسازی، تصاعد فشارها، اجماعآفرینی، الزامسازی ومشروعیت زدایی پیگیری میشود. این امر شرائطی را بهوجود میآورد که ایران را در موقعیت چانهزنی از موضع ضعف قرار دهد و باتوجه بهاینکه جامعهی ایران واجد یک نظام اجتماعی مردمگراست و مشروعیتش براساس حمایتهای مردمی و بسیج گروههای اجتماعی است آمریکا تلاش میکند افکارعمومی را متقاعد کند که سیاست مقاومت و پایداری در برابر غرب پرهزینه و مخاطرهآمیز است و بهناچار باید رفتار خود را در جهت کاهش تنش با غرب و آمریکا و تطبیق با قواعد حاکم بر نظام بینالملل تنظیم نماید و همچنین حوزهی نخبگی و مسئولین جمهوری اسلامی ایران را متقاعد نماید که راهبرد مقاومت وایستادگی در برابر غرب و آمریکا غیرمنطقی است و باید تجدیدنظر نمود و با توجه بهاینکه وضعیت و شرائط بحرانی است، باید رفتار خود را براساس الگوهای رفتاری همکاریجویانه وتعاملگرایانه و مذاکرهی مستقیم تنظیم نماید. بنابراین دراین دوره استراتژی جنگ هوشمند در دستور کار قرار میگیرد که فراتر از جنگ نرم است و smart war محور اصلی استراتژی اوباما دربرخورد با ایران قرار می گیرد و این باعث میشود ادبیات آنها در یک فضای غیرتهاجمی قرارگیرد.
محورهای جنگ هوشمند:
۱٫ کاربرد دیپلماسی اجبار ۲٫ متنوعسازی تهدیدات(متنوعسازی گفتمان تهدید) ۳٫ استفاده ازسیاست کنترل و موازنه (check and balance) 4. فعالسازی خطوط گسل در سه سطح داخلی، منطقهای و بینالمللی ۵٫ استفاده از الگوهای فریب واغوا ۶٫ استفاده از تضادهای هویتی(قومی- مذهبی و…)جهت گسترش جدالهای فراگیر اجتماعی ۷٫ استفاده از شکاف نخبگی برای تصاعد درگیری ۸٫ تصویرسازی وارونه ۹٫ ایجاد خصومتهای تصاعد یابنده ۱۰٫ مداخلهی پنهانی اما هوشمند با مساعدت عناصر واسط درجهت تهدیدانگاری یا امنیتی کردن برنامه ها و فعالیتهای توسعهگرا ۱۱٫ استفاده از مکانیسم بحرانسازی (هویت، اعتماد، مشارکت، مشروعیت) برای سازماندهی نافرمانیمدنی با استفاده از ساز و کارهای رسانهای ونرم افزاری (آشوبگری وآشوبسازی) یعنی تبدیل فرصتهای امنیتساز، نظیرانتخابات به چالشهای امنیتی ۱۲٫ مدیریت ادراک نخبگان از طریق ایجاد ادراک نادرست و غیرواقعی برای ابتلاء درخطای محاسباتی استراتژیک ۱۳٫ برجستهسازی تهدیدات ترکیبی به صورت تقسیم کار:
الف) مبتنی برفشارهای عملیاتی ب)مبتنی برفشاراجتماعی راهبردی
۱۴٫ استفاده ازاندیشهها و هنجارهای مغایر بهعنوان عناصر نیروساز ۱۵٫ برجستهسازی آسیبها وضعفها جهت ناکارآمد نشان دادن ساختار سیاسی وایجاد یأس و ناامیدی و همچنین بزرگنمایی تهدیدات برای ارعاب وعقبنشینی ۱۶٫ استفاده ازالگوهایی که درگیرسازی درمحیطهای پیرامونی را افزایش میدهد ۱۷٫ ایجاد فضای خاکستری و ابهامآمیز در جهت القاء شک و تردید و ساختن محیطی یأسآمیز، ناامیدکننده و غیرقابل اطمینان ۱۸٫ درگیرسازی برای تفهیم تهدید ۱۹٫ التهابآفرینی، ایجاد تنش و بیثباتسازی محیط اجتماعی سیاسی ۲۰٫ بهرهگیری از جنگ سایبرنتیک (برخورد از راه دور) ۲۱٫ استفاده ازتحریم هوشمند جهت کاهش مقاومت ۲۲٫ کاهش قدرت ملی از طریق قدرمطلق (کاهش قدرت عینی وقدرت ذهنی) و ازطریق درمقابلهم قراردادن قدرت عینی وذهنی ۲۳٫ جداسازی حلقههای متصل به جمهوری اسلامی ایران برای کاهش عمق استراتژیک ایران ۲۴٫ متقاعدسازی متحدین جمهوری اسلامی ایران بهویژه جبههی مقاومت باهدف زاویهسازی آنها ۲۵٫ مشروعیتزدایی وحقانیتزدایی از جمهوری اسلامی ایران ازطریق سازوکارهای هویتی وهنجاری بینالمللی ومنطقهای برای کاهش نفوذ و محدودسازی فضای ژئوپولیتیک ۲۶٫ القاء انگارها، پندارها و مجازها بهعنوان نماد حقیقت(واقعیتپنداری- واقعیتسازی- واقعیتنمایی) ۲۷٫ استفاده از الگوی تشدید منازعات منطقهای برای کاهش جایگاه ایران درفضای متحدینش
راهبرد هوشمند جمهوری اسلامی ایران در قبال راهبردهای نوین آمریکا دراین ارتباط حضرت امام خامنه ای میفرمایند: «اسلام اجازه جنگ واقدام تهاجمی را به ما نمی دهد اما در دفاع ازخودمان هوشیار خواهیم بود و از تمامی ابزارها استفاده خواهیم کرد و در برابر هرگونه تهاجم، اقدامات لازم را انجام میدهیم.» این یک راهبرد هوشمندانه است. زمانی که دشمن از این راهبرد استفاده مینماید ما به ناچار باید این الگو را مورد توجه قرار دهیم. یعنی: * راهبرد «تهدید متقابل» و بازدارندگی مؤثر در دوران صلح و «اقدام متقابل» در دوران تهدید. * باید قدرت فراگیر داشته باشیم و این به معنای این است که از مفاهیم تهدیدزا پرهیز شود و قدرت را باید در فضای عمل نشان دهیم. * ابعاد و زوایای جنگ هوشمند برای افکار عمومی و همچنین حوزه نخبگی تبیین و اطلاع رسانی شود. * اقدامات ما در حوزه های مختلف نرم و غیرآن دقیقا متناسب با ماهیت وجنس تهدیدات باشد. * پرهیز از انجام اقدامات تک بعدی با برد بسیار محدود و استفاده از راهبردهای چند وجهی پیچیده متناسب با تهدیدات. * تلاش جدی برای تقویت محورمقاومت با استفاده از تأثیرات گفتمان اسلامگرایی و نگاه به این موضوع در قالب یک مجموعهی منسجم و همچنین تلاش برای تضعیف محورغربی- صهیونیستی با برجستهسازی موضوع فلسطین. * حفظ عقبهی استراتژیک جمهوری اسلامی با اتخاذ راهبرد جذب حداکثری در چارچوب مقاومت اسلامی وگفتمان اسلامگرایی. * جلوگیری ازشکاف بین نخبگان وگروههای مقاومت با جمهوری اسلامی ایران که با هدف جداسازی حلقههای متصل بهایران انجام می شود. * خنثیسازی فعالیتهایی که با هدف تبدیل فرصتهای امنیتساز به چالش امنیتی انجام می شود. نظیرانتخابات. * تبیین واقعیات موجود در محیطهای پیرامونی (باتوجه به تأثیر گفتمان جدید قدرت منطقهای در هندسهی نوین قدرت جهانی در جهت خنثیسازی واقعیتپنداری که دشمنان برای تحلیل گفتمان اسلامگرایی انجام میدهند.) * تولید هوشمندانهی قدرت باید ادامه پیداکند. * نمایش هوشمندانهی قدرت درگام بعد باید از طریق سازوکارهای نرم افزاری وسخت افزاری صورت پذیرد. * ادبیات قدرت مبتنی برمفاهیم دفاعی، بازدارنده و حقانیت خودمان و همچنین حقانیت زدایی از آمریکا و غرب (مثل سیاست خارجی تهاجمی وتبعیضآمیزآمریکا)
منبع:psyop.ir
|